Erkend verwarmings technicus - erkend koeltechnisch bedrijf
Erkend verwarmings technicus - erkend koeltechnisch bedrijf

Een warmtepomp installeren in een oudere woning?

Een warmtepomp installeren in een oudere woning is zeker een mogelijkheid om energie te besparen. In theorie geldt immers: 1€ investeren is 4€ in warmte recupereren. Om deze besparing om te zetten in de realiteit, is het belangrijk dat u overlegt met onze technicus of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Een warmtepomp is milieuvriendelijk en kan een besparing opleveren op uw energiefactuur. Maar om dit te bewerkstelligen moet aan een belangrijke basisvoorwaarde zijn voldaan: de woning moet voldoende geïsoleerd zijn. Anders gaat het gros van de opgewekte energie onmiddellijk verloren. Warmtepompen werken doorgaans immers op een relatief lage temperatuur om te verwarmen.

Twijfelt u? Aarzel niet en contacteer onze technicus: SBS Technics staat klaar voor u!

De basisvoorwaarde:

Is uw woning reeds goed geïsoleerd, dan is een warmtepomp zeker een goede oplossing. Waar moet u zeker op letten? Het is ontzettend belangrijk dat niet enkel uw dak goed geïsoleerd is. Uw woning beschikt idealiter ook over dubbel of driedubbel glas. Verder is het ook van belang dat de spouwmuren geïsoleerd zijn. Dit om een minimum aan warmte te verliezen en zodoende een significante besparing op uw energiefactuur te realiseren.

Drie mogelijke opstellingen voor een warmtepomp in een oudere woning:

“Hybride opstelling” met lucht-water warmtepomp

Een minder goed geïsoleerde woning kan met een warmtepomp verwarmd worden, via een lucht-water warmtepomp. Typisch aan een dergelijke opstelling is het verwarmen met water op een relatief lage temperatuur, terwijl de klassieke gasketel water op hoge temperatuur blijft voorzien tijdens de koudste weken van het jaar. Zodoende verwarm je enkel tijdens de koudste periode op gas en kan je zo besparen op de energiefactuur.

Warmtepomp op hoge temperatuur

Je vervangt je volleig systeem door een warmtepomp op hoge temperatuur. Dit betekent dat het systeem ongeveer dezelfde watertemperatuur zal genereren als een klassieke verwarming op gas. Het is hierbij cruciaal om te kiezen voor een warmtepomp die voldoende warmt tijdens de koudste periode van het jaar – zonder teveel warmte te genereren in de warmste periode van het jaar.

Lucht-lucht warmtepomp

Bij installatie van een lucht-lucht warmtepomp installeren wij een buitenunit. Via de buitenunit kan je warme lucht door de ventilatoren naar binnen laten blazen. Het fijne aan een lucht-lucht warmtepomp? In de zomer heeft een lucht-lucht warmtepomp een omgekeerde werking, namelijk die van een airco.

Nuttige informatie

Hieronder vindt u een overzicht van de rendementen van de verschillende verwarming systemen.

  • gewone gasketel: 91%
  • condensatieketel: 107%
  • nieuwe stookolieketel: 92%
  • verwarmen op electriciteit : 100%
  • warmtepomp lucht/water: 300% a 450%
SBS technics - Erkend verwarmings technicus - erkend koeltechnisch bedrijf Brecht